Mundbind, stetoskop  og hjerte

Regeringen åbner for flere velfærdsmedarbejdere fra udlandet

Ældrepleje

Regeringen har indledt sine forhandlinger med Folketingets partier om mere udenlandsk arbejdskraft til sundhedsvæsenet og ældreplejen. Det skriver Indenrigs- og sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er næppe en nyhed for nogen, at der fremover vil mangle arbejdskraft i det danske velfærdssamfund. Problemet bringes jævnligt op i medierne, særligt i historier om sundhedssystemet og ældreplejen. Problemet er til dels forårsaget af og forværret af den demografiske udfordring.

Den demografiske udfordring

Problemet udspringer grundlæggende af to ting:

For det første, at vi gennemsnitligt lever længere. Det betyder, at der vil være flere ældre med behov for hjemmehjælp og sundhedsydelser i fremtiden.

For det andet, at vi danskere føder for få børn. Det betyder færre borgere på arbejdsmarkedet til at passe det stigende antal ældre i fremtiden. 

Det skaber en tiltagende negativ effekt, hvor der hvert år er færre medarbejdere til flere plejekrævende ældre. Det estimeres, at der i 2035 vil mangle 15.000 social- og sundhedsmedarbejdere i sundhedsvæsenet og ældreplejen, ifølge Finansministeriet. 

...

I fredags indledte regeringen så sine forhandlinger med en række af Folketingets partier om mere udenlandsk arbejdskraft. Udenlandsk arbejdskraft er ét af de værktøjer, som regeringen kan skrue på for at få flere medarbejdere til det danske sundhedsvæsen og ældreplejen. Regeringen har tidligere afsat 6,8 mia. kr. til bedre løn og arbejdsvilkår for en række velfærdsmedarbejdere, og præsenterede i sidste uge et udspil til at løfte SOSU-uddannelserne i fremtiden. 

Vi står på en brændende platform, hvor der allerede i dag er stor mangel på sundhedspersonale i vores sundhedsvæsen og ældrepleje. Og det bliver endnu værre de kommende år, hvis ikke vi handler. Derfor skal vi forsøge at tiltrække kvalificerede sundhedsmedarbejdere fra udlandet til Danmark (...)
Sophie Løhde, Indenrigs- og sundhedsminister

Regeringen lægger i sit udspil op til at åbne porten for mere relevant udenlandsk arbejdskraft uden for Europa. Regeringen lægger blandt andet op til at indgå partnerskabsaftaler med lande som Indien og Filippinerne om målrettet rekruttering af f.eks. SOSU-medarbejdere, som har tilkendegivet interesse. 

Regeringen vil også udvide positivlisten for faglærte med social- og sundhedshjælpere, så faggruppen kan opnå opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, hvis de får et job på almindelige løn- og ansættelsesvilkår. Her foreslår regeringen et loft på 1.000 nye medarbejdere via ordningen. 

Læs mere om regeringens udspil her.