Danske Regioner

Spændende udspil om akutpladser fra regioner

Sundhed, Ældrepleje

Danske Regioner har lanceret et nyt udspil om akutpladser og midlertidige pladser i kommunerne. Det skal være slut med egenbetaling for ophold og transport, og der skal være frit valg og lægedækning på akutpladserne. Danske Seniorer er positive, men vil have akutpladserne tænkt sammen med forhandlingerne om ældrelov.

Der er mere end 3.500 akutpladser og midlertidige pladser i Danmark, og det er især ældre borgere der opholder sig på dem i kortere eller længere tid. Danske Seniorer har længe efterlyst klarhed om reglerne og kvaliteten af akutpladserne, og derfor tager vi også godt imod udspillet fra Danske Regioner.

Fælles forståelse bedst for ældre patienter

”Der er brug for en fælles forståelse af akutpladserne, og det er helt urimeligt at ældre i dag kan opleve store udgifter til ophold eller transport. Akutpladserne er en del af det nære sundhedsvæsen, og den nuværende opdeling i akutpladser og midlertidige pladser giver ikke mening for borgerne. Det er nødvendigt at få rene linjer omkring økonomien og kvaliteten,” siger direktør i Danske Seniorer Katrine Lester.

I dag er der nogle gange egenbetaling på akutpladserne hvis de er midlertidige pladser som reguleres af serviceloven, mens det andre gange er gratis at være der fordi det er en del af en behandling og dermed under sundhedsloven. Det giver ikke mening, at pladserne administreres under to forskellige lovgivninger, mener Danske Seniorer som hilser forslaget om farvel til egenbetalingen velkomment da det kan være en stor økonomisk byrde især for udsatte ældre, der har brug for et længere ophold.

Tænk sammen med ældrelov

Danske Regioner foreslår også, at der skal være lægetilsyn på pladserne og at de skal omfattes af frit valg-reglerne, så en borger kan vælge en plads i en anden kommune end hjemkommunen. Det kunne eksempelvis være en plads i nærheden af familien. Også dette bakker Danske Seniorer op om, mens vi til gengæld mener at forslaget om hvor pladserne lovgivningsmæssigt skal forankres bør drøftes yderligere.

”Vi mener generelt at al kommunal sundhed bør tænkes ind i den kommende ældrelov, der burde være en samlet lov for kommunal sundhed, omsorg og pleje. Det gælder også akutpladserne, så i stedet for at lægge dem i sundhedsloven, bør de samles med hjemmesygepleje, hjemmehjælp, rehabilitering mv i den nye lov. Så kan man også tænke sammenhængende mellem hjælpen i folks eget hjem og når de er på akutplads,” siger Katrine Lester.  

Læs mere om Danske Regioners forslag på deres hjemmeside