plejehjem

Plejehjem skal være hjem

Ældrepleje

Hjem er hvor hjertet bor. Sådan skal det også være for de ca. 40.000 ældre, der bor på plejehjem. Ældre på plejehjem er generelt svækkede, ofte også kognitivt, og de har brug for både omsorg, pleje og behandling. Det faglige niveau skal være i orden. Men det skal hjemligheden også.

Plejehjem må ikke blive sterile minisygehuse, for uanset svækkelse har alle brug for livskvalitet og livsglæde i hverdagen. God mad, musik og sang, motion og fælles aktiviteter for slet ikke at tale om fysiske rammer, man kan trives i.

I de senere år har der været fokus på de triste sager, hvor ældre plejehjemsbeboere ikke er blevet behandlet værdigt og med respekt. Det har været en øjenåbner for nogen, og har også givet anledning til selvransagelse og – formentlig – snart en ny ældrelov, hvor værdighed og selvbestemmelse skrives ind som bærende værdier.

Men vi skal også huske at tale om alt det, der allerede fungerer i hverdagen. Der er nemlig heldigvis allerede rigtig mange plejehjem, der er gode til at skabe rammerne for gode, trygge hjem for deres beboere. Og ligesom der desværre er plejehjem, hvor arbejdsmiljøet og arbejdsglæden har det svært, er der også mange plejehjem hvor glade og veluddannede medarbejdere går stolte på arbejde hver dag for at give beboerne en tryg og sjov hverdag.

I Danske Seniorer har vi valgt at sætte fokus på de gode plejehjem. Derfor kårer vi hvert år Danmarks bedste plejehjem. I 2024 kommer vi til at sætte særlig fokus på plejehjem, der er gode til at samarbejde med deres lokalmiljøet. Formålet med vores kåring er at fremhæve de gode eksempler, så andre kan lære af. De faglige fyrtårne. De ledere, der kan skabe arbejdsglæde og livskvalitet for beboerne. De frivillige, der skaber hjemlighed og oplevelser for de ældre.

Vi lukker ikke øjnene for, at der er plejehjem med store problemer. Men vi tror på, at vi bliver bedre ved at lære af de bedste. Vores kåring er ikke en videnskabelig kåring, men udvalgt af beboere og pårørende, der selv oplever plejehjemmene i hverdagen.

Derfor ser vi også positivt på forslaget om lokalplejehjem i den nye ældrelov, og ønsker generelt at lokalsamfundet og de pårørende inddrages mere i bestyrelser og dagligdagen på plejehjemmene. Vi må tage ansvar for hinanden og for at alle får et godt liv lige til det sidste!

Debatindlæg af direktør i Danske Seniorer Katrine Lester, bragt i Seniormonitor 4. april 2024