ældre hænder med stok

Fritag ældreområdet for besparelser i 2024

Ældrepleje

Hvis den nye ældrelov skal have en fair chance for at forbedre ældreplejen, så nytter det ikke, at den bliver implementeret i et væld af besparelser ude i kommunerne.

Debatindlæg af Danske Seniorers direktør Katrine Lester bragt i Berlingske 31. oktober 2023. 

Det er ikke nogen hemmelighed, at ældreplejen er udfordret. På kort sigt mangler der medarbejdere og midler til at opretholde samme niveau af service ude i kommunerne. På lang sigt bliver problemet kun værre med flere ældre og færre unge på arbejdsmarkedet til at tage hånd om dem. Håbet med den nye ældrelov er, at den kan ændre ældreplejen strukturelt, så fremtidens ældrepleje er rustet til en svær fremtid. Visionerne er store, og der er lagt op til en historisk reform af ældreplejen.

Virkeligheden ude i kommunerne er dog lige nu, at man må gennemføre massive nedskæringer på hjælpen til de ældre. Det rammer særligt de svageste ældre, som bor på plejehjem eller måske ikke har en stor familie til at give en hånd med. Det rammer også medarbejderne i hjemmeplejen, som mange steder løber meget stærkt.  Det er ikke i orden. Hverken over for de ældre, medarbejderne eller familierne.

Der er lagt op til store visioner med ældreloven: Mindre dokumentation og bureaukrati, mere selvbestemmelse, frisættelse af fagligheden, bedre brug af teknologi og meget mere. Men hvis ældreloven med dens omfattende reform af ældreplejen skal have en chance for at fungere, så kræver det ro. Succesfulde reformer gennemføres klogt og trinvist, så man lige nøjagtigt luger ud i de regler og systemer, som er dårlige, mens man beholder og styrker de velfungerende dele af den offentlige service. Vi ved stadig ikke, hvor ældreloven efterlader ældreplejen i fremtiden, når den er implementeret.

Derfor opfordrer Danske Seniorer regeringen til at fritage ældreområdet for besparelser i det kommende år. 2024 skal være året, hvor både borgerne, de ældre, forvaltningerne og politikerne har plads til at implementere de nødvendige ændringer af ældreplejen. Det kræver, at der afsættes penge til det på finansloven, for ellers er mange kommuner nødsaget til at gennemføre besparelser for at få deres økonomi til at hænge sammen. Et sparestop vil være en klog investering i det gode ældreliv og i en god indførelse af den kommende ældrelov. For man kan ikke kræve af kommunerne, at de med den ene hånd skal svinge sparekniven, mens de med den anden hånd skal forsøge at lime skaderne sammen igen.