Danske Seniorers direktør Katrine Lester TV2 News om adgang til friviærdi

Ældrelov giver mere bøvl og bureaukrati

Ældrelov

Debat: Danmark har fået et udspil til en ny ældrelov. Desværre. I sin nytårstale for to år siden annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at vi skulle have en ældrelov. Men der er ikke behov for en ældrelov, men derimod for en lov om kommunal omsorg, sundhed og pleje – uanset alder.

Debatindlæg i Seniormonitor, bragt 12. februar 2024

I Danske Seniorer har vi sagt det hele vejen igennem: Det giver ikke mening med et alderskriterie for ældreplejen. Vores bekymring er også adresseret i rapporten fra det rådgivende panel (den såkaldte Per Okkels rapport).

Årsagen er enkel: Ikke alle ældre har behov for hjælp – faktisk har langt hovedparten det ikke – og en stor del af dem, der får hjemmehjælp, hjemmesygepleje, rehabilitering, hjælpemidler eller praktisk hjælp er slet ikke over folkepensionsalderen. Derfor er et alderskriterie kunstigt og i værste fald diskriminerende.

Det lyder så fint med en ældrelov, men reelt betyder det dobbelt op på bøvl og bureaukrati. Nu skal alle ydelserne i den kommunale hjemmepleje administreres og gennemføres efter to forskellige lovgivninger, alt efter om modtageren er over eller under folkepensionsalderen. Udspillet til ældrelov åbner op for, at man i særlige situationer kan inkludere borgere under folkepensionsalderen hvis de eksempelvis har demens, men det er slet, slet ikke nok. I 2021 var f.eks. ca. 16 pct. af hjemmehjælpsmodtagerne under 65 år, så det er ikke en lille gruppe, der nu skal administreres efter andre regler og dermed give dobbelt bureaukrati for kommunerne.

Jeg må indrømme, at jeg var noget overrasket, da jeg så at regeringen rent faktisk har indlagt et alderskriterie i den nye lov. Ja, de har kaldt det en ældrelov, fordi hovedparten af modtagerne af kommunal hjælp er ældre, men det der burde være en sproglig forenkling er nu blevet en spændetrøje for hjælpehjælp mv. Det er absolut ikke det, der er brug for!

Vi har brug for, at man går den modsatte vej og laver lovgivning, der reelt samler alle dele af den kommunale personlige og praktiske hjælp, sundhedsydelserne, hjælpemidler, forebyggelse og rehabilitering for alle borgere med behov – uanset alder. Kort sagt en lov om kommunal sundhed, pleje og omsorg.

I Danske Seniorer har vi ikke noget problem med, at man kalder det en ældrelov, selvom vi havde ønsket en bredere titel. Men vi har et problem med et alderskriterie, der kommer til at øge mængden af regler samlet set – nu skal hjemmeplejen have to sæt regler i stedet for ét – og som ikke tjener noget fornuftigt formål!