Danske Seniorer kæmper pendlernes sag i passagerrådene

Seniorliv

Danske Seniorer er med når passagerenes interesser i den kollektive trafik skal tilgodeses. Vi sidder med i alle passagerråd i landet og gør en indsats for en mere tilgængelig, fleksibel og grøn offentlig transport.

Tre damer sidder med en telefon og snakker sammen

Passagerrådene som borgernes talerør

Danske Seniorer er en markant spiller, når det kommer til at kæmpe pensionisternes sag. Det kan både være de store politiske emner som: ældrecheck, folkepension og diskrimination på arbejdsmarkedet. Det betyder dog ikke, at de små og jordnære udfordringer i seniorlivet ikke optager os som organisation. Hvis der er et område, som kan udfordre hverdagen for unge, såvel som ældre, så er det offentlig transport. Skæve busplaner, ringe tilgængelighed for pensionister og handicappede eller klimavenlighed. Ja, diskussionerne er mange, når det handler om at gøre den kollektive trafik både effektiv, tilgængelig, behagelig og bæredygtig.

Disse diskussioner foregår først og fremmest i passagerrådene ude i landet, som er oprettet i alle danske regioner. Passagerrådene er det afgørende forum, hvor passagerer i den offentlige trafik, interesseorganisationer og repræsentanter for regionerne, trafikselskaberne og Forbrugerrådet Tænk, mødes for at diskutere udfordringer og ideer til forbedringer af den kollektive trafik. 

Medlemmerne af passagerrådet kan komme med input til politikerne og trafikselskaberne om, hvad der skal til for, at vi får en attraktiv, bruger- og klimavenlig kollektiv trafik i fremtiden
Forbrugerrådet Tænk

Livlige diskussioner om fremtidens kollektive trafik

Der er valg til Passagerrådene én gang hvert andet år. Danske Seniorer sidder nu med i alle passagerråd i landet og vil fortsætte sin kamp for seniorerne i den kollektive trafik. Én af Danske Seniorers repræsentanter i passagerrådene er Kirsten Wirth, som sidder i passagerrådet i Region Hovedstaden. Kirsten Wirth kender om nogen til diskussionerne i passagerrådene og deres betydning for passagerernes hverdag. Diskussioner, som også fylder meget i de nuværende passagerråd.

Jeg kom ind i rådet på et tidspunkt, hvor bølgerne i pressen gik højt. Pendlerkortet, i daglig tale Mimrekortet, skulle ændres mht. til Zoneinddeling og pris. Det gule papkort blev langsomt udfaset.  Rejseplaner ved busstoppesteder og bænke var fjernet mange steder. Der mangler stadig adgang til toilet på en del bus- og togstationer. Belysning, skiltning og renholdelse er også emner der drøftes. De seneste el-busser kører stærk med til tider hårde opbremsninger. Bruger den ældre passager et Rejsekort skal man huske at stemple ud, når rejsen slutter...
Kirsten Wirth, medlem af passagerrådet i Region Hovedstaden og repræsentant for de personlige medlemmer i Danske Seniorer

For tiden fylder fremtidens kollektive trafik meget i Kirsten Wirths arbejde. Der efterlyses sammenhæng i den kollektive transport. En fælles indgang til den kollektive transport i stedet for alle de mange hjemmesider, eksempelvis for Metro, DSB, Movia, Rejseplan osv. Fokus er også cyklisterne.  Flere og flere tager den 2 hjulede og dem skal der lægges en plan for i fremtidens tog og i busserne udover, barnevogne, kørestole, gangstativer osv.

Også Bent Ginnerskov Jensen fra Danske Seniorer i Syddanmark, har siden 2021 siddet med i sit lokale passagerråd. Her har han selv oplevet, hvor vigtig Danske Seniorers indsats er for pensionisterne i den kollektive trafik.

Det er meget vigtigt, at Danske Seniorer har en plads i de forskellige passagerråd, så pensionisterne også bliver hørt i forbindelse med evt trafikændringer eller forbedringer af ventefaciliteter, køreplaner, adgangsforhold, toiletforhold og priser
Bent Ginnerskov Jensen, medlem af passagerrådet i Region Syddanmark og kredsformand

Danske Seniorer sidder med i hele landet 

Udover Kirsten og Bent fra Syddanmark og Hovedstaden, sidder følgende repræsentanter fra Danske Seniorer med i de lokale passagerråd: Per Drejer i Nordjylland, Mette Overgaard er i Midtjylland, Benny Dyrdorf er på Fyn, Peter Bach er i Sjælland. Der er dermed gode muligheder for at kontakte lige netop din lokale passagerrådsrepræsentant, hvis der er problemer eller sager i dit lokalområde, der vedrører den kollektive trafik.