Beredskabsforbundet underviser

Er du beredt?

Sundhed

Hackere har forsøgt at angribe danske forsyningsvirksomheder. I Gentofte betød et ledningsbrud, at tusindvis af mennesker var uden vand. Er du klar, hvis krisen kommer?

Der kan opstå en krise, hvor man ikke kan eller må forlade sin bolig. Så er det godt at være forberedt. Er du det?

I Sverige husstandsomdeler myndighederne en pjece med viden om at være forberedt, hvis ”det værste” skulle ske.  Det handler om, at flest muligt skal være selvhjulpne – ikke mindst for at undgå at belaste beredskabet unødigt, så det er de mest sårbare, der får hjælp først.

I Danmark har myndighederne valgt, at befolkningen oplyses om krisen, når myndighederne ved mere specifikt, hvad det er, befolkningen skal gøre for at imødegå krisen. Det viste sit værd under Coronakrisen – lige bortset fra de første par dage, hvor rugbrød og toiletpapir blev købt ind i store mængder.

Vores nabolande har lidt en anden tilgang

”Vores nabolande Norge, Sverige og Finland har valgt at være mere offensive. Det kommer sig mest af, at de lande har grænser til Rusland, og at fx Sverige, endnu ikke er medlem af NATO. Derfor har de nogle andre vilkår end vi har i Danmark”, fortæller direktør Carsten Iversen, direktør i Beredskabsforbundet.

”I Beredskabsforbundet siger vi, at vi bør være forberedt til at klare os i 3 døgn. De 3 døgn, vil give myndighederne den tid, som skal til for at få overblikket og sætte noget i gang, som vi fx så det under Corona – det tager lidt tid at geare op til at håndtere en hver tænkelig situation”, siger Carsten.

Kriser i Danmark

Danmark er et af de mest digitale samfund, og ”alting” kører på strøm. Uden strøm kan vi ikke tænde lyset, bruge dankort eller mobilnettet.

De færreste af os behøver fare ud og købe ekstra ind til ”kriselager”, for – som Carsten Iversen siger: De fleste af os har også mad i køleskabe og frysere, at vi sagtens kan klare os i 3 døgn. Det svarer lidt til det, vi ville købe ind til en lang weekend.

Dit forråd

”Krisekassen” bør indeholde batterier, lommelygte, en batteridrevet radio – i tilfælde af strømsvigt vil FM-båndet virke – og gerne også en opladet power-bank, så man kan oplade sin telefon og lidt kontanter. Har man brug for fast medicin, bør også have det i forrådet.

Og skulle det ske at vandforsyningen af en eller anden årsag lukkes, er det godt at have vand på lager. 3 liter pr. person pr. døgn.

Husk også en portion omtanke for din nabo: har han eller hun brug for hjælp? Hjælp hinanden.

Sund fornuft

Vi kender det fra fly- og færgerejser: , der altid starter med en instruktion i, hvad man skal gøre, hvis ulykken rammer. Det handler om sund fornuft og om, at hvis man er forberedte, så vil vi i situationen handle mere rationelt.

Og den viden gør det også nemmere lige at ”trække vejret og tælle til ti”, i stedet for – som mange gjorde da Danmark blev lukket ned i 2020 for ikke at sprede smitten – at fare ud og fx stå i kø sammen med en masse andre.

Hvis borgerne ønsker information om at være kriseparate, kan de selv opsøge informationen på Beredskab.dk.

Her finder du kurser og webinarer som fx Kriseparat basis – klar dig selv i 3 døgn.

Krise-klar-kursus i foreningen

Beredskabsforbundet tilbyder også, at de kommer ud i foreningerne og afholder kurser i kriseparathed. 

Kurset varer 2 timer, og I skal være mindst 12 personer. Kurset kan foregå hos jer, og det er gratis. Læs mere på deres hjemmeside under kurser

Emne