Nøgler og lysende pære

Seniorbofællesskaber giver tryghed og socialt samvær

Bolig, Fællesskab

Beboere i seniorbofællesskaber bliver venner med deres naboer, kommer hinanden ved og skaber dermed et stærkt fællesskab, viser ny rapport fra VIVE.

Få emner har været varmere end seniorbofællesskaber, når debatten er faldet på seniorers boformer de seneste år. Danske Seniorer har også blandet sig flittigt i debatten og argumenteret for flere og billigere seniorbofællesskaber, så alle seniorer kan nyde godt af boformen, hvis de vælger den.

Nu er en længeventet rapport fra VIVE offentliggjort, som belyser fordele ved seniorbofællesskaber. Rapporten belyser, hvilke seniorer, der flytter i seniorbofællesskab, hvordan deres helbred påvirkes af at flytte ind, hvorfor de vælger boformen og hvilke samfundsøkonomiske gevinster der potentielt er ved at seniorer tilvælger boformen. 

Resultaterne er overvejende positive. På nogle dimensioner af fællesskab og naboskab sker der forbedringer, når seniorer flytter i bofællesskaberne. Beboerne fortæller blandt andet, at de kommer hinanden mere ved. Andre dimensioner stiger ikke, men falder heller ikke, hvilket kan tyde på, at seniorbofællesskaber kan forebygge sociale problemer som ensomhed. 

Undersøgelsen viser dog også, at det typisk er seniorer med længere uddannelse, bedre sundhed, højere indkomst og større behov for socialt samvær, der aktivt tilvælger seniorbofællesskaberne, når man sammenligner med resten af befolkningen. 

Seniorbofællesskaber lader ikke til at have markante samfundsøkonomiske fordele. Faktisk er beskæftigelsesgraden for beboere i seniorbofællesskaber lavere end i resten af befolkningen, når de går på pension eller efterløn. De bruger heller ikke mindre hjemmehjælp. Faktisk benytter de sig oftere af hjemmehjælp til praktiske gøremål end resten af befolkningen. 

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil er dog glad for de positive effekter på seniorers sociale samvær, samt den måde fællesskaberne kan aflaste det pressede boligmarked. Det udtaler hun i en pressemeddelelse på Social-, bolig- og ældreministeriets hjemmeside. 

Seniorbofællesskaber kommer med en dobbeltgevinst. De skaber ikke kun gode rammer for fællesskaber og socialt samvær, der er så vigtigt for mange ældre. De kan også være med til at sikre en bedre balance på boligmarkedet, især i de tætbefolkede storbyområder. For de ressourcestærke ældre vil ofte fraflytte en ejerbolig, og det giver plads til den næste generation af boligsøgende.
Pernille Rosenkrantz-Theil, social- og boligminister

Danske Seniorer arbejder målrettet for flere og billigere seniorbofællesskaber. Læs direktør Katrine Lesters indlæg i Avisen Danmark her