Foto Lars Krabbe af Per K. Larsen

Ældrelov: Nye lokalplejehjem på vej

Bolig, Ældrepleje

Kommunalt ejede plejehjem med bestyrelser og større frihedsgrader bliver en del af den kommende ældrelov. Det siger Moderaternes Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Flere frihedsgrader og bestyrelser med mere magt. En helt ny form for plejehjem er på vej, hvis regeringen får sin vilje. De nye plejehjem kaldes lokalplejehjem, og skal kunne tilbyde tilkøbsydelser og generelt have de samme frihedsgrader som friplejehjem har i dag.

Danske Seniorer er glade for udmeldingen om lokalplejehjem.

”Vi ønsker plejehjem med lokale bestyrelser, der har reel indflydelse og som kan holde øje med beboernes trivsel, kvaliteten og det faglige fokus,” siger formand i Danske Seniorer Per K. Larsen. Han understreger, at bestyrelserne ikke kun skal høres, men skal have reel indflydelse på plejehjemmets ledelse og budget.

”Det kan være med til at sikre, at plejehjemmets fokus er på beboerne og ikke på forvaltningen oppe hos kommunen. Bestyrelser, hvor lokale interessenter, foreninger og pårørende har plads er en god løsning, det vil også kunne fremme mere spil med lokalsamfundet, frivillige og pårørende” siger seniorformanden.

Han rejser dog et bekymringsflag for økonomien bag de nye lokalplejehjem, og hvorvidt det bliver dyrere for de ældre at bo der, hvis lokalplejehjemmene også får mulighed for at opkræve flere penge fra beboerne.

Det bliver frivilligt for kommunerne om de vil oprette den nye type af plejehjem. Danske Seniorer mener, at alle kommuner på sigt bør have mindst ét lokalplejehjem.

Hvis du har abonnement på Politiken, kan du læse interviewet med Lars Løkke Rasmussen her