Foto Lars Krabbe af Per K. Larsen

Debatindlæg: Isolationen slider også på ældre

Seniorliv, Sundhed

Lige nu oplever danskerne en højere grad af isolation, end de sikkert er vant til. Hos Danske Seniorer hører vi fra flere af vores medlemmer, særligt dem der bor alene i eget hjem, at de føler sig glemt i snakken om, hvordan Covid-19 påvirker deres dagligdag.

Når man bor alene og er i en særlig udsat målgruppe, enten på grund af helbredsmæssige årsager eller alder, tager det ekstra hårdt på en ikke at kunne se sin familie eller komme ud til de aktiviteter, man er vant til at gå til. Ældre på plejehjem har i det mindste mulighed for at interagere med personalet, hvorimod dem der bor hjemme er endnu mere afskåret fra omverdenen. Der kan være få lyspunkter i disse grå dage og det er vigtigt, at vi anerkender, at det også er udfordrende at bo hjemme, hvor man godt nok ikke er pålagt besøgsforbud men alligevel kan lide mindst lige så store afsavn.

Mange af Danske Seniorers medlemmer er meget engagerede i foreningslivet og i deres lokalområde generelt og derfor ser deres hverdag helt anderledes ud nu, hvor deres foreningsaktiviteter er ikke eksisterende. Det slider på humøret, når man er vant til at se sine kammersjukker til en omgang bridge hver onsdag, men nu kun har tv’ets genudsendelser at se frem til.

Vi oplever en stor velvilje hos vores medlemmer til alligevel at forsøge at holde hjulene i gang. I løbet af efteråret var dette blandt andet gennem udendørs aktiviteter og nu, hvor folk er endnu mere isolerede, er der oprettet ringelister, så man sikrer sig, at folk er nogenlunde ved godt mod. Selvom det selvfølgelig ikke opvejer for manglen på socialt samvær.

Derfor er det særligt vigtigt, at vi er opmærksomme på denne gruppe af borgere, når samfundet igen begynder at åbne op. Vores ældre medborgere er nogle af de første til at blive vaccineret og dette burde medvirke til, at foreningslivet for seniorer får mulighed for at komme hurtigt i gang. En af de ting, Danske Seniorers medlemmer sætter særlig stor pris på er regeringens sommerpakke fra 2020, som heldigvis strækker sig indtil sommeren 2021. Sommerpakken giver landets ældre mulighed for at samles til fællesspisninger, udflugter, musik og foredrag. Som samfund har vi et fælles ansvar for at få inviteret alle med ind i fællesskabet igen. Vi skal have gode tilbud, der favner bredt og byder op til dans uden coronaen!     

Læserbrev af Landsformand Per K. Larsen