ORPHEUS er fantastisk!

Endelig - efter 413 år - kan Monteverdis opera 'Orfeus' for første gang opleves på Det Kgl. Teater - i en helt fantastisk udførelse.

orfeus 1170x720 minHvorfor fantastisk? For at forstå det, så er det godt med lidt baggrundsviden. Den italienske komponist Monteverdi, der levede fra 1567-1643, regnes for fader til det, vi i dag forstår som opera. Før ham vævede stemmer og musik sig sammen i korværker. Monteverdi ville noget helt nyt. Nu skulle musikken være dramatisk og ledsage de enkelte sangere, så de kunne udtrykke deres følelser.

Og de helt store følelser er på spil i den gamle græske historie om Orfeus og Euridike. Orfeus er sangeren, der kan fortrylle både guder og mennesker med sit spil. Han elsker Euridike, men da hun dør af et slangebid, stiger han ned til underverdenen for at overtale guderne til at give ham Euridike tilbage. De indvilliger - men på een betingelse. Han må ikke vende sig om og se på hende, før de er tilbage. Det kan han selvfølgelig ikke overholde - længslen driver ham - og derfor mister han hende for evigt.

Og hermed tilbage til det fantastiske. Musikken spilles af Concerto Copenhagen under ledelse af Lars Ulrik Mortensen. De er internationalt kendte for deres fremførelse af bl. a. musik fra 1700 tallet. De spiller på instrumenter, der hører den tid til. Det giver en enestående klang og stemning.

Når så samtidig det, der foregår på scenen, er spændende at se på og får sangerne og musikken til at gå op i en højere enhed - ja,så ender det med at blive en helt særlig - og fantastisk - forestilling, som jeg kun kan anbefale at prøve at få billet til. Det er vist desværre vanskeligt i disse Corona tider, hvor teatret har reduceret siddepladserne med 50 %. Det er bare ærgerligt efter at have ventet i 400 år - men forhåbentlig genoptages den ved en senere lejlighed.

Foreløbig er kun programsat den 10., 12., 14., 19. og 21. marts 2020. God fornøjelse til de heldige.

Kirsten Köneke, frivillig kulturanmelder for Danske Seniorer - foto: Det Kgl. Teater

Udskriv Email