I sidste øjeblik

STOF TIL EFTERTANKE på årets sidste dag ... 

Mens ”alle" andre havde travlt med juleforberedelser – eller har drevet den af mellem jul og nytår, så trak Elsebeth Steentoft, Sonja Oppenhagen og Lisbeth Dahl i arbejdstøjet og begyndte prøverne på forestillingen ”I sidste øjeblik”, som har premiere Folketeatret nytårsaftensdag. Her er der i dén grad tale om et hold aktive seniorer, der i den grad stiller udtryk som "ældrebyrde" i skammekrogen. 

God læselyst og godt nytår!

Elsebeth Steentoft er 74 år og havde kun ”planlagt” det frie liv som aktiv pensionist, vinterbader, teater- og udstillingsgæst, hustru og farmor. Men så kom tilbuddet om at være med i ”I sidste øjeblik”: ”Chefen på Folketeatret, Kasper Wilton spurgte, om jeg ville være med. Jeg var egentlig gået på pension, men ombestemte mig, da Kasper lokkede med, at det ville blive sjovt. Og jeg har aldrig spillet på Folketeatret”, fortæller Elsebeth, der siden midten af november er cyklet fra bopælen på Frederiksberg til prøverne på Folketeatrets prøvelokaler på Hvidkildevej i København NV … kun juledagene holdt hun fri.

Lystigt og alvorligt

171201 Elsebeth Steentoft1 450

”I sidste øjeblik passer meget godt”, siger Elsebeth om stykket, der har premiere på årets sidste dag - og som lidt pudsigt fører 3 skuespillere sammen, der aldrig har spillet sammen før. ”Jeg har spillet sammen med Sonja før, men aldrig med Lisbeth. Det er sjældent, man oplever det”, fortæller hun og tilføjer, at det måske også er et meget godt stykke at slutte af med, inden hun for alvor går på pension:

”Stykket handler om, at selv om vi er gamle, har vi ikke opgivet livet. Selvom vi har årene og fortiden at slås med, så har vi ikke givet op; Vi er passionerede bridgespillere, en af os er enke, en gift og en har aldrig været gift, tre vidt forskellige liv. Jeg forestiller mig, at vi har kendt hinanden fra helt unge.” Mellem de tre veninder er ingen emner for store; sorg, begravelser, kærligheden og livet – får alt sammen plads i de par timer, holdet er på scenen. Der er dybde og alvor … og noget at grine af.

Og selvom det er en barsk omgang at genoptage fuldtidsjob som 74-årig, så tænker Elsebeth Steenfoft egentlig ikke på det som ”hårdt arbejde”. Men det stiller store krav til planlægning, til gengæld er det – trods alvoren – smaddersjovt.

Døden er en del af livet

Det rører ved noget i hende, at døden og sorgen (også) kommer ind i arbejdet. Men de er jo en del af livet: ”Jeg bliver hele tiden mindet om, jeg har en alder – og at jeg skal dø. Lige fra jeg var ung, har jeg altid været bevidst om det, og ser altid først dødsannoncerne, når jeg læser avis. Jeg kigger på årstallet, ikke navnet … Jeg bryder mig ikke om at tænke på, at jeg skal dø”, fortæller hun. ”Hvis man har en tro kan være lettere måske … men det har jeg ikke”, siger Elsebeth.

Så hun fortsætter ufortrødent livet og modbeviser aktivt, at ”ældre” per definition skulle være en byrde. ”Jeg er træt af at høre om ældre som belastning”, siger hun – og ønsker for os alle sammen et stærkere sammenhold mellem generationerne. Det kunne forebygge meget den ensomhed, der er blevet et stort problem, næsten en sygdom i vores moderne tid, mener hun.

… og så er der natmad

Udover dagene på de skrå brædder med hele holdet og med publikum på glæder Elsebeth sig både til natmaden efter forestillingen – ”Jeg elsker natmad, jeg spiser aldrig ret meget inden en forestilling, og så er jeg skrupsulten bagefter” – og til igen at leve et mere frit liv. Så bliver der tid til at gå i teatret, på galleri i biografen: ”Alt, hvad der gør glad”, eller sætter tanker i gang – som god radio eller interessante tv-programmer.

 

Om ”I sidste øjeblik”

Lun komedie om det at blive ældre, om livet, døden og kærligheden og alt det, vi kan eller ”skal” nå, inden alting er for sent. Hovedpersonerne er 3 veninder, den enes datter, en handyman fra hjemmehjælpen og en ældre mand, som en af veninderne bliver lidt varm på.

 

  • Forfatter: svenske Carin Mannheimer, der i hjemlandet er kendt for både teater, film og tv-serier.
  • I hovedrollerne: Lisbeth Dahl (71), Sonja Oppenhagen (68) og Elsebeth Steentoft (74).
  • Premiere: 31. december kl. 15.
  • Spilles frem til: 18. februar 2018 - Billetter: http://www.folketeatret.dk/shows/i-sidste-oejeblik/

 

Udskriv Email