Yngre kvinde holder ældre mand i hånden

Debat: Invester i uddannelse, løn og arbejdsvilkår

Ældrepleje

Fremtidens ældrepleje får brug for flere hænder. Løsningen skal være gennemtænkt og skal både øge antallet af unge på en velfærdsuddannelse, men samtidig også markant rykke ved de løn- og arbejdsvilkår, som de unge tilbydes på det fremtidige arbejdsmarked.

Årets kvote 2 tal viser et fald blandt ansøgere til sygeplejerskestudiet. Få steder bliver rekrutteringsproblemet større end i ældreplejen. I perioden 2020-2030 vil vi opleve en stigning blandt ældre over 80 år på cirka 59 pct. Set sammen med manglen på sygeplejersker og SOSU’er, er udfordringerne store. Innovation kan hjælpe nogle steder, men flere unge skal også tage en velfærdsuddannelse. 

Det starter naturligvis med tiltrækning af de unge til uddannelserne. Professionshøjskolernes og SOSU-skolernes branding er afgørende. De fysiske rammer skal være attraktive. Der skal stilles høje faglige krav til de studerende, men også mulighed for feedback og sparring. De studerende skal mærke, at man belønnes for gode faglige resultater, men kan få hjælp, hvor der er behov. Uddannelserne skal altså være faglige fyrretårne.

I storbyer som Aarhus er kvote 1 adgangskvotienterne på sygeplejerskestudiet på over 8. Andre studier fx fysioterapeut tegner samme tendens. Det viser, at mange fagligt stærke studenter ønsker en velfærdskarriere. Det er uddannelsernes opgave at tiltrække dem.

Dernæst skal flere af de studerende fuldføre deres uddannelse. Her er allerede taget skridt til at flere gennemfører SOSU-uddannelserne ved at indføre en praktikgaranti. Vi skal videre af den vej og sikre god vejledning og trivsel, både på SOSU-skolen og professionshøjskolerne. Vi skal investere i de kliniske vejledere i praksis, for det er dem, der hjælper de studerende, når de er i praktik.

Starten på arbejdslivet er også central. Det er vigtigt, at der ikke lægges for meget ansvar på den nyuddannede sygeplejerske eller assistent, men at der skabes retning i de faglige prioriteringer og et fælles rum til drøftelse af faglige dilemmaer. Det skal motivere til at dyrke sin faglighed hele karrieren. Kort sagt, skal det både være givende og spændende at gå på arbejde.

Og så er der det med lønnen. Her er der er nødt til at ske noget. Nu er der nedsat endnu en kommission, og fred være med det – men hvis de unge føler at de bliver løbet agterud på lønnen, så vælger de andre fag. Der skal simpelt hen gøres noget, og det er nødt til at være snart.

Debatindlæg af direktør Katrine Lester, bragt i Information 12. maj 2023.